We beschermen ons onvoldoende tegen de zon

Onderzoek van Kruidvat en Ivox toont aan dat ons smeergedrag te wensen overlaat. Maar een op drie smeert zich in op zonnige dagen buiten de zomer

  • Negen op de tien Belgen zijn zich bewust van de risico’s van onvoldoende smeren
  • Bijna iedereen vergeet wel eens te smeren
  • Zes op de tien Belgen gebruiken onvoldoende zonnecrème
  • Een op de drie Belgen vindt dat zonnecrème zo goed als onbetaalbaar is geworden
  • Helft van de Belgen gelooft niet in duurzame zonnecrème

 

Nu het weer lente is en de zon vaker tevoorschijn komt, staan we vaker stil bij de risico’s van uv-stralen zoals huidkanker, wereldwijd en ook in België de meest voorkomende kanker[1], ​ huidverbranding en huidveroudering. En hoewel de meeste Belgen zich hiervan bewust zijn, laat ons gebruik van zonnecrème om deze risico’s te verminderen te wensen over, vooral als de zon wat minder hard schijnt. Dit en meer blijkt uit onderzoek van IVOX in opdracht van Kruidvat. Met een nieuwe campagne wil de Nederlandse drogisterijketen daarom het belang van voldoende smeren benadrukken. Bovendien bewijst de retailer, ondertussen marktleider met het gamma Kruidvat Solait, dat, hoewel de helft van de Belgen hier niet in gelooft, duurzamere zonnecrème wel degelijk bestaat en bovendien ook betaalbaar kan zijn.

Te vaak vergeten

Hoewel negen op de tien zonnecrème-gebruikers weten dat onvoldoende smeren risico’s inhoudt, vergeten ze bijna allemaal (98%) wel eens te smeren, vooral wanneer ze gaan winkelen (57%) of op een terras zitten (46%). Maar drie op de tien hebben dan ook standaard zonnecrème bij zich. Ook bepaalde zones worden soms vergeten, en dan vooral voetzolen (60%), oren (45%) en knieholtes (39%). Voor optimale bescherming is het advies van dermatologen om rijkelijk te smeren: vier theelepels voor je armen en benen, twee voor de rest van je lichaam en een halve voor je gezicht. En hoewel de helft van de Belgen aangeeft snel te verbranden, blijkt dat een ruime meerderheid (62%) vaak te weinig zonnecrème gebruikt. Bovendien smeert ook de helft zich niet opnieuw in na het zwemmen en houdt slechts een kwart op vakantie en slechts een op de zeven in eigen land zich aan het advies om dit minstens om de twee à drie uur te herhalen.

 

Vooral op warme, zonnige dagen

Het seizoen blijkt een belangrijke rol te spelen in de beslissing om zich al dan niet in te smeren. Van zij die zich insmeren doet bijna iedereen dit op zonnige, hete zomerdagen, ongeacht of dit in eigen land (92%) is of op vakantie (97%). Op zonnige dagen buiten de zomer smeert echter maar een op drie zich in. Slechts een op de twintig Belgen smeert ook dagelijks wanneer de zon niet schijnt.

 

Zandkorrels grootste irritatie

De Belgen die zich zelden of nooit insmeren geven als excuus tijdig schaduw te zoeken (44%), het een onprettig gevoel te vinden (24%) of dat hun huid het niet nodig heeft (17%). De grootste irritaties die smeerders hebben zijn de zandkorrels die aan de huid blijven plakken (76%) en het altijd opnieuw moeten smeren (57%). Ook niet op alle plekken kunnen komen is voor ruim de helft een ergernis. En terwijl driekwart zijn rug door iemand anders laat insmeren, smeert 6% van de Belgen om die reden zijn rug nooit in.

 

Duurzame en betaalbare zonnecrème bestaat wel degelijk

De SPF (Sun Protection Factor), die aangeeft hoeveel langer je dankzij smeren in de zon kan zitten, de textuur en de prijs blijken de belangrijkste factoren bij de aankoop van zonnecrème. Een op de drie Belgen vindt dat zonnecrème in deze tijden van inflatie zo goed als onbetaalbaar is geworden. Toch gebruikt de helft van de smeerders altijd A-merken. Hoewel de helft van de Belgen zich bewust is dat er in zonnecrème schadelijke stoffen voor het milieu kunnen zitten en ze ook zouden overwegen om een versie zonder toevoeging van microplastics te kopen, denkt ook de helft dat duurzame zonnecrèmes niet bestaan en dat dit gewoon een marketingtruc is. ​ Drie op de vijf Belgen vinden duurzame zonproducten bovendien te duur. De Nederlandse drogisterijketen Kruidvat bewijst met het gamma Solait zonbeschermingsproducten het tegendeel.

Bert Verhoef, Managing Director Kruidvat België. “Met een marktaandeel van 46% zijn wij met onze Kruidvat Solait lijn ondertussen marktleider. ​ We hopen met onze nieuwe campagne ‘het voordeel van smeren’ dan ook een ruime doelgroep te bereiken, want ons smeergedrag blijkt verre van voorbeeldig. We hebben bovendien de samenstelling en verpakking van een groot deel van het assortiment aangepast zodat deze producten niet alleen betaalbare bescherming bieden, maar ook duurzaam en oceaanvriendelijk[2] zijn. De vernieuwde Solait producten zijn 86% biologisch afbreekbaar, bevatten geen microplastics en de verpakking is gemaakt van 50% gerecycleerd plastic.”


Alle informatie over het Kruidvat Solait gamma is te vinden via deze link.

 

Over het onderzoek

Het onderzoek werd in maart 2023 uitgevoerd door IVOX in opdracht van Kruidvat, bij 1.000 Belgen, representatief op geslacht, taal, leeftijd en diploma.

1 https://uvindex.be/nl

2 Producten voldoen aan Hawaii Reef law, een wet van de Amerikaanse staat Hawaï die de verkoop van zonnebrandproducten met de chemische stoffen oxybenzone en octinoxaat verbiedt, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor koraalriffen.

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Kruidvat

Kruidvat telt ruim 1.250 winkels in Nederland en België is met zo'n 25.000 medewerkers marktleider in de health- & beautymarkt. Kruidvat wil gezond, mooi en goed voelen voor iedereen bereikbaar maken. Onder haar motto ‘Steeds verrassend, altijd voordelig’ biedt de drogisterijketen een ruime keuze uit een voordelig, gevarieerd en hoogwaardig aanbod health-, beauty-, en babyartikelen, aangevuld met een uitgebreid en verrassend assortiment producten.